ПИКАНТНА ЯХНИЯ ОТ ПАТЛАДЖАН И НАХУТ

Това е ястие от Ливан, но подобни рецепти

могат да се намерят по цялото

Средиземноморие

 


 

Продукти за 6 порции

3 големи патладжана нарязани на кубчета

200 г/1 чаена чаша нахут, накиснат в студена вода за около 8 часа

4 сл зехтин

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 големи глави лук, нарязани на ситно

½ ч л смлян кумин

½ ч л смляна канела (по желание)

½ ч л смлян кориандър

400 г пресни домати, нарязани (може и консерва)

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

сварен ориз за сервиране

За гарниране

2 сл зехтин

1 лук нарязан на филиики

1 скилидка чесън, нарязана

стръкчета пресен кориандър

1. Сложете патладжана в гевгир и ги порасете със сол. Поставете гевгира във вряща вода и оставете за 30 мин, за да премахнете горчивия сок. Изплакнете със студена вода и частично подсушете.

2. Изцедете вода от нахута и го поставете в тенджера с достатъчно вода за да го покрие. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри за около 30 мин докато омекне. Изцедете вода.

3. Загрейте зехтина в дълбок съд.  Леко запържете нарязаните на ситно чесън и лук докато омекнат. Прибавете подправките, като разбърквате сместа. Прибавете патладжаните и разбъркаъте докато се покрият със сместа. Оставете на огъня за 5 мин. Прибавете доматите и нахута, солта и черния пипер и оставете да къкри около 20 мин.

4. За да направите гарниращата смес, загрейте зехтина в тиган и прибавете нарязаните на филиики лук и чесън. Запържете докато станат златисти и хрупкави. Сервирайте яхнията със сварен ориз или ориз приготвен на пара. Украсете с гарниращата смес и стръкчета кориандър.

Хранителна информация

1 порция

Калоричност

261кcal/1096кJ

Белтъчини

10.2г

Мазнини

13.3г

Сатурирани мазнини

1.8г

Въглехидрати

26.9г

Целулоза

6.9г

Желязо

3.0мг

Калций

93.6мг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превод от Готварска Книга за Вегани - Никола Греймс

 





{START_COUNTER}