ТОПЛА ЗИМНА СУПА |
||
3 средно големи моркова 1 картоф 1 пащърнак 1 средно голяма ряпа 1 глава лук нарязана на ситно 2 супени лъжици слънчогледово олио 2 супени лъжици краве масло 1.5 л или 6 чаши вода сол смлян черен пипер 300 мл или 1 ¼ чаша мляко 3 сл кисело мляко 2 сл пресен копър лимонов сок на вкус Нарежете морковите, картофа, пащърнака и ряпата на средно големи парчета. Загрейте в тенджера олиото, кравето масло и леко запържете зеленчуците и ситно нарязания лук за около 15 минути на бавен огън, като от време на време разбърквате. Налейте водата и оставете да заври. Подправете и оставете да къкри докато зеленцуците омекнат. Прецедете зеленцуците и запазете бульона. С миксер пасирайте зелечуците и ги върнете заедно с бульона в тенджерата. Добавете млякото и разбърквайте непрекъсното докато супата се загрее отново. Махнете супата от огъня и прибавете киселото мляко, лимоновия сок и подправете отново, ако е необходимо. При желание може да загеете супата преди консумация, но внимавайте, защото може да се пресече.
|
||