ТОПЛА ЗИМНА СУПА

3 средно големи моркова

1 картоф

1 пащърнак

1 средно голяма ряпа

1 глава лук нарязана на ситно

2 супени лъжици слънчогледово олио

2  супени лъжици краве масло

1.5 л или 6 чаши вода

сол

смлян черен пипер

300 мл или 1 ¼ чаша  мляко

3 сл кисело мляко

2 сл пресен копър

лимонов сок на вкус

Нарежете морковите, картофа, пащърнака и ряпата на средно големи парчета. Загрейте в тенджера олиото, кравето масло и леко запържете зеленчуците и ситно нарязания лук за около 15 минути на бавен огън, като от време на време разбърквате. Налейте водата и оставете да заври. Подправете и оставете да къкри докато зеленцуците омекнат. Прецедете зеленцуците и запазете бульона. С миксер пасирайте зелечуците и ги върнете заедно с бульона в тенджерата. Добавете млякото и разбърквайте непрекъсното докато супата се загрее отново. Махнете супата от огъня и прибавете киселото мляко, лимоновия сок и подправете отново, ако е необходимо. При желание може да загеете супата преди консумация, но внимавайте, защото може да се пресече.

 

 





{START_COUNTER}