ПИКАНТНА ЯХНИЯ ОТ ПАТЛАДЖАН И НАХУТ |
||||||||||||||||||||||||
Това е ястие от Ливан, но подобни рецепти могат да се намерят по цялото Средиземноморие
Продукти за 6 порции 3 големи патладжана нарязани на кубчета 200 г/1 чаена чаша нахут, накиснат в студена вода за около 8 часа 4 сл зехтин 3 скилидки чесън, нарязани на ситно 2 големи глави лук, нарязани на ситно ½ ч л смлян кумин ½ ч л смляна канела (по желание) ½ ч л смлян кориандър 400 г пресни домати, нарязани (може и консерва) сол и прясно смлян черен пипер на вкус сварен ориз за сервиране За гарниране 2 сл зехтин 1 лук нарязан на филиики 1 скилидка чесън, нарязана стръкчета пресен кориандър 1. Сложете патладжана в гевгир и ги порасете със сол. Поставете гевгира във вряща вода и оставете за 30 мин, за да премахнете горчивия сок. Изплакнете със студена вода и частично подсушете. 2. Изцедете вода от нахута и го поставете в тенджера с достатъчно вода за да го покрие. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри за около 30 мин докато омекне. Изцедете вода. 3. Загрейте зехтина в дълбок съд. Леко запържете нарязаните на ситно чесън и лук докато омекнат. Прибавете подправките, като разбърквате сместа. Прибавете патладжаните и разбъркаъте докато се покрият със сместа. Оставете на огъня за 5 мин. Прибавете доматите и нахута, солта и черния пипер и оставете да къкри около 20 мин. 4. За да направите гарниращата смес, загрейте зехтина в тиган и прибавете нарязаните на филиики лук и чесън. Запържете докато станат златисти и хрупкави. Сервирайте яхнията със сварен ориз или ориз приготвен на пара. Украсете с гарниращата смес и стръкчета кориандър.
|
||||||||||||||||||||||||