Пикантни Картофи с Лют Сос |
||
Пикантни Картофи с Лют Сос Опитайте тези пикантни печени картофи като лесно предястие с превъзходен аромат. Пикантната коричка ги прави неустоимо вкусни особено сервирани с лют сос. Съставки (за 2 порции) : 2 големи картофа 2 сл зехтин 2 скилидки чесън, ситно нарязан или смачкан с преса 1 сл подправка за картофи 1 сл кориандър 1 сл червен пипер сол и прясно смлян черен пипер на вкус За соса: 1 сл зехтин 1 малка глава лук, нарязан на ситно 1 скилидка чесън, ситно нарязан или смачкан с преса 200 г /1 консерва/ нарязани домати 1 червена люта чушка 1 сл балсамов оцет 1 сл нарязан на ситно пресен кориандър и допълнително стръкчета за украса 1. Загрейте фурната до 200оС. Нарежете картофите на големи парчета с формата на клинчета. 2. Сложете нарязаните картофи в тенджера с вода. Загрейте водата докато заври, намалете температурата и оставете да къкри за десетина минути докато картофите леко омекнат. Изцедете вода и подсушете картофите. 3. В тавичка смесете зехтина, чесъна, подправката за картофи, кориандъра и червения пипер. Прибавете сол и черен пипер на вкус и размесете добре. Сложете картофи и разбъркайте добре докато се покрият със сместа. Печете около 20 минути като обръщате картофите от време на време докато покафенеят и се образува хрупкава коричка. 4. Междувременно направете соса. Загрейте зехтина в тиган, прибавете лука, чесъна и пържете докато омекнат. Добавете доматите заедно със сока /може да използвате и пресни домати/, лютата чушка и оцета. Гответе на тих огън докато течността намалее и сместа се сгъсти. При нужда подправете отново. Сложете нарязаният кориандър и сервирайте докато е горещо с печените картофи. Съвет: Тези пикантни картофи могат да се сервират и с хомус или домашно приготвена майонеза. |
||