Вегетариански хайвер

вегетариански хайверДнешната рецепта за вегетариански хайвер съдържа много калории. Ако имате идеи как да стане по-диетична, ще се радвам да пишете в коментарите. Рецептата научих от баба ми, а и на вкус много ми хареса, затова реших все пак да я споделя в блога.

Вегетарианският хайвер е много подходящ за партита. Може да изрежете пълнозърнест хляб в различни коледни формички, да ги препечете и се получават идеалните коледни хапки.

Факти за хранителните вещества:

Грис се получава от смилане на царевични или пшенични зърна. Грисът е храна богата на витамини от групата В и много минерали. Той е лесно смилаема храна и затова е подходящ за малки деца и при диетично хранене.

Лукът е богат на етерични масла, които дразнят очите. Лукът подобрява храносмилането и повишава апетита.

Има бактерицидно действие и помага при заболявания на дихателните пътища. В готварството се използва предимно като подправка. При диетично хранене се приготвя варен.

Според историята първата майонеза е направена по време на обсада на френският остров Майоран, защото единствената останала храна е била яйца и растително масло. За да разнообразят менюто си войниците започнали да приготвят ястието, което днес в тяхна чест наричаме майонеза.

продукти за хайвераАко искате да отслабвате, майонезата не е подходяща храна.

Това важи особено за тази купена от магазина. За да може да издържа по-дълго време в нея има много добавки и консерванти. Така че ако си я приготвите сами, ще спестите на организма си доста химия. А и домашното е винаги по-вкусно.

Нашият вегетариански хайвер се приготвя бързо, за около 30 минути.

Необходими продукти за 6 големи порции:

1 ч.ч. грис
1 глава лук
4 ч.ч. вода
200 гр. майонеза (домашно приготвена от 3 яйца и 1 и 1\2 ч.ч зехтин)
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Във вряща и подсолена вода се прибавя грисът при непрекъснато бъркане, докато поеме водата. Като изстине се прибавя настърганата глава лук.

Разбъркваме с майонезата и подправяме с лимонов сок. Сервираме с маслини, сварено яйце, кисели краставички и препечена филийка хляб с форма на елхичка.

Приятно хапване и весели коледни и новогодишни празници от Dieti.net!